Plantare si Intretinere Plante Goji

Plantare si Intretinere Plante Goji

In primul si primul rand pentru a avea o cultura de Plante Goji cu cele mai mici riscuri si cu un randament crescut trebuie sa fie urmati unii pasi esentiali in cresterea si dezvoltarea plantei.

Va prezentam pasii necesari unei ingrijiri corecte a Plantei Goji.

- Inaltimea ideala a arbustului Goji este de 1,5 - 2m. Orice ramura ce depaseste aceasta inaltime va trebui eliminata prin taiere.

- Odata ce am eliminat ramurile de o alta dimensiune decat cea optima va trebui sa lasam unele spatii goale intre bolta si sol. Acestea ar trebui sa masoare intre 35 - 40cm. Acest lucru se obtine prin indepartarea frunzelor, lastarilor si a ramurelor daca este cazul.

- Este posibil sa existe si ramuri ineficiente in sensul ca se pot dezvolta destul de rapid in sezonul cald dar cresc foarte drepte si netede de obicei si nu ajuta la formarea estetica a coroanei arbustului Goji.

- Arbustul Goji trebuie sa aiba o anumita forma si structura de baldachin. In functie de modelul ales se pot construi modele de baldachin in asa fel incat sa poata trece soarele si vantul iar randamentul sa fie unul crescut. De obicei taierea, ar trebui sa se faca in anotimpul de iarna sau primavara devreme cand planta este in perioada de repaus vegetativ. Taierea si structurarea acestui arbust este primordiala, atat pentru dezvoltare, randament cat si estetic. Exista un mod traditional de a sculpta un Goji si anume in forma de umbrela pe 1, 2 sau 3 etaje. Mai jos exista 3 modele exemplificate in fotografii. Taierea unui Goji este cheia succesului in cultivare. Arbustul goji are marele avantaj de a nu fi pretentios si de a se adapta diferitelor conditii de mediu, insa este de preferat sa fie plantat intr-un loc insorit, fiindu-i necesar minim 4 / 6 ore de soare pe zi. In plus, este recomandat sa ii fie oferit suficient spatiu pentru a se dezvolta.

Cresterea plantei Goji nu presupune dificultati, aceasta rezistand cu succes la temperaturi scazute de -25°C (in primii doi ani) si pana la -30°C dupa aceea iar maximele suportate sunt pana la +40°C.

Sfaturi utile 1 an.

In primul an de crestere a plantei trebuie sa tinem cont de anumiti factori care pot influenta buna crestere si dezvoltare a plantei:

  1. Tulpina principala trebuie sa atinga intre 45 - 50cm in functie de locul unde se doreste cultivarea iar aceasta tulpina trebuie sa creasca dreapta, curata, fara nici un alt copil lateral, daca se intampla acest lucru, totusi, si apar si alte ramuri, micute adiacent vor trebui inlaturate.
  2. In momentul in care planta are intre 60cm si 1m trebuie sa fie taiat varful tulpinii principale pentru a putea sa se ramifice. Pentu culturi de productie recomandat este eliminarea varfului la 1m.
  3. Nu trebuie incurajata ramificarea prin mai mult de 4 - 5 lastari.
  4. Unul din lastarii care va creste mai frumos, mai drept, gros si sanatos il vom lasa sa creasca ca tulpina principala pentru anul ce va urma.

Sfaturi utile 2-5 ani.

În mod traditional arbustul Goji se taie (gestioneaza) în timpul iernii sau primavara devreme în hibernare (perioada de repaus vegetativ), pentru a obtine randament mai bun si de calitate superioara, cu toate acestea, taierea de vara este necesara.

Exista 2 tipuri de lastari care trebuiesc indepartati:

  1. Lastari care se dezvolta foarte rapid in locul in care a avut loc inlaturarea crengilor. Acestia nu au flori deci nu rodesc. Consuma de obicei hrana de pe alte ramuri si impiedica dezvoltarea corecta a fructelor. Trebuiesc eliminati complet din baza. Cu cat identificam mai repede si eliminam acesti lastari cu atat mai bine pentru arbustul Goji.
  2. Lastari care se dezvolta de obicei de la radacinile din sol. Apare cel mai frecvent de unde o radacina a fost taiata sau deteriorata. In cazul in care nu este eliminata la timp poate dezvolta un alt arbust Goji nou iar ingrijirea culturii devine mai dificila.

Aici sunt ilustrare trei modele de baldachin pentru taierea unui arbust Goji.

Plantare si Intretinere Plante Goji

Specificatii si Plantare

  • Goji Ningxia NQ1 este un soi foarte productiv din anul 2 incepe sa produca fructe.

Avantaje

  • crestere rapida
  • fructificare abundenta
  • rezistenta la seceta
  • se dezvoltă bine în orice sol, în locuri însorite.
  • rezista iarna la -25°C (in primii doi ani) si pana la -30°C dupa aceea şi vară la +40°C

Perioada de plantare

  • Mar   Apr   Mai   Iun    Iul   Aug   Sep   Oct   Nov

Perioada de fructificare

  • Mai   Iun    Iul   Aug   Sep   Oct   Nov
  • Periada de maturatie poate merge pana in noiembrie in functie de conditiile climaterice.

Instrucţiuni de plantare

  • se pregateste groapa de plantare suficient de mare astfel incat radacinile plantei pot fi etalate corespunzator la baza.
  • se acopera cu un amestec de pamant si composit evitandu-se astfel patrunderea aerului la niveleul radacinii, se taseaza si se uda abundent.
  • adancimea de plantare nu va depasi inaltimea initiala a ghiveciului.
  • pentru a sti de cate plante avem nevoie, trebuie sa cunoastem densitatea plantelor la Ha
  • densitatea medie de plantare pe rând se face din 1,5m in 1,5m şi între rânduri 2m
  • numarul de plante necesar se calculeaza cu urmatoarea formula:
  • Densitatea = 10.000 m2/(D x d)
  • in care D – reprezinta distanta intre randuri
  • iar d – reprezinta distanta intre plante pe rand
  • la densitatea rezultata din calcul, se adauga o rezerva de 10-15% necesara pentru completarea golurilor.

Udare

  • este recomandat ca planta sa fie udata in functie de umiditatea din sol.

Tăiere

  • taierea unui arbust goji este cheia succesului in cultivare.
  • de obicei taierea, ar trebui sa se faca in anotimpul de iarna sau primavara devreme cand planta este in perioada de repaus vegetativ.
  • taierea si structurarea acestui arbust este primordiala, atat pentru dezvoltare, randament cat si estetic.
Agro Denmar SRL Postat de Agro Denmar SRL

AGRO DENMAR SRL, Producător Autorizat cu Experiență vă oferă o gamă variată de Arbori și Arbuști Fructiferi la prețuri avantajoase cu Livrare Rapidă.

Pepiniera noastră este autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, singurul organism de stat abilitat să inspecteze și să certifice producătorii și soiurile de plante ce pot fi comercializate în România.

Pe langă plantele de calitate comercializate în magazinul online, clienții noștri pot beneficia de recomandări și consultantă specializată.

Produse legate de acest articol

Articole asemanatoare

Atentie !!! Confuzie intre Goji si Catina de garduri sau Gardurarita
De ceva timp, mai exact din 2012 si pana in prezent, de cand Fructele Goji au devenit mai cunoscute pe piata din Romania, ne confruntam cu persoane care sustin ca Plantele de Goji (lycium barbarum) de origine din Tibet, sunt in Romania "de cand se stiu". Internetul este plin de informatii eronate, oferite de persoane care nu sunt suficient de bine informate. In general sunt persoane care locuiesc in mediul rural, in zonele de campie, etc. Am hotarat sa postam acest articol ca si o informare generala despre Goji (lycium barbarum) de origine din Tibet, pentru a nu se mai face confuzia imensa intre Goji si Catina de garduri sau cum i se mai spune, Gardurarita. Varietăți Goji ..
0 comentarii - vezi comentariile
Despre fructe Goji - efecte benefice, modalitati de consumare
Unele dintre proprietatile sanitare traditionale ale fructelor goji sunt capacitatea de a imbunatati vederea si de a ajuta tenul. Este de asemenea util pentru arsuri, ulcere, escare si degeraturi, pentru controlul dietei de diabet zaharat si pentru contracararea efectelor toxice secundare ale chimioterapiei si radioterapiei. Aceste fructe de padure foarte delicioase sunt consumate pe scara larga in Mongolia si Tibet. Consumul lor in mod traditional duce la o viata viguroasa si fericita. Goji sunt pretuite si venerate de bastinasi prin festivitati speciale care dureaza doua saptamani in fiecare an. Fructele de padure Goji au fost folosite de secole in Tibet si in intreaga Himalaya si nu..
0 comentarii - vezi comentariile
Beneficiile Infiintarii unei plantatii de Arbusti Goji
Fă-ţi propria afacere cu Fructe Goji. De ce sa cumparam fructe din China cand le putem produce la noi in Romania? Fructul Goji, numit şi “fructul longevităţii” – ştiinţific Lycium Barbarum – este o comoară din Tibet. Acum poate deveni o comoara si pentru noi, sau chiar o sursa de venit. Cand spunem sursa de venit ne gandim la înfiinţarea unei plantaţii de Goji. Daca mergeti dvs. Intr-un plafar de ex. si petreceti putin timp uitandu-va la cererea clientilor sau la diferitele tipuri de supliemte alimentare veti vedea cat de mare este cererea de plante, semninte, fructe goji, chiar daca este un produs relativ nou pe piata din Romania. Plantele si fructele goj..
2 comentarii - vezi comentariile
Până când se poate planta în sezonul de toamnă?
O intrebare foarte des adresata de grădinarii nostri pentru materialul săditor care a fost achiziționat mai târziu, iar plantarea acestuia este pusă sub semnul întrebării. Dacă plantele nu se înrădăcinează în timp util sau îngheață? Cum putem găsi o soluție pentru plantarea în siguranță? Soluția este simplă şi ți-o prezentăm în cele ce urmează! In primul rand uită de calendar!  Doar condițiile meteorologice determină dacă poți planta sau nu. Datele calendaristice nu condiționează plantarea. În cazul unui început de iarnă blând, cu temperaturi pozitive și o prognoză meteo favorabilă, poți planta materialul săditor în condiții de siguranță și cu o rată de prindere de 100%, singura co..
0 comentarii - vezi comentariile

11 Comentarii la "Plantare si Intretinere Plante Goji"

Viorica pe 03.10.2019
Am doar un arbust de goji.Înflorește abundent dar nu prinde rod.Oare de ce? Raspunde
Ovidiu pe 22.09.2019
Câți ani de zile se poate culege de pe o plantație bine întreținută de goji? Raspunde
Marinela pe 13.06.2020
Foarte multi ani ,e un pom fructifer
Stratu aRodica pe 22.09.2019
Dupa cat timp de la plantare fac fructe plantele de goji? Raspunde
Marinela pe 13.06.2020
Din primul an ,de este de soi bun
Dima Maria pe 22.09.2019
Lastari tineri care trebuie inlaturati ii pot folosi in salata?,am mancat 2,3 si n am avut nimic...multumesc Raspunde
Marinela pe 13.06.2020
Da ,frumzele se pot pune in satata ,ciorba ,mamcare etc...,,,sunt foarte bune si foarte benefice corpului nostru
Dima Maria ..CRAIOVA pe 22.09.2019
Multumesc pt. plante si posibilitatea de a ma informa direct de la furnizorul plantelor mele. Anul trecut a fost un an cu o productivitate neasteptat de buna, sper sa se repete daca o vrea D zeu ,eu ma voi ingriji sa fie bine. M ar interesa daca pot valorifica :frunze pt. ceai si fructe ,unde?,conditii?... Raspunde
Nicolaie Dospina pe 08.01.2019
Am și eu câteva plante de goji pe rod; conformându-vă recomandărilor dvs. în privința întreținerii, s-au dezvoltat viguros și sunt peste așteptările mele de roditoare și utile. Consumate cu regularitate sunt într-adevăr benefice , cu deosebire, vederii. Vă mulțumesc! Raspunde
Vasile pe 12.03.2018
Buna ziua ,recoltarea se face si prin scuturare,daca scutur crengutele cu o matura curata ar fi o problema? Raspunde
Agro Denmar pe 12.03.2018
Da este o problema pentru ca se sparg fructele, doar daca le procesati la suc , dulceata, vin , etc. nu ar fi o problema, daca le uscati cum am mai sus da este o problema, si in plus or sa cada toate fructele verzi si florile care trebuie sa se coaca in continuare pana toamna tarziu. Goji rodeste in permanenta din Mai pana toamna tarziu.
Afişare 1 - 7 din 7 (1 pagini)

Scrie un comentariu

Nume:
 
Comentariu:
Nota: Codul html nu este tradus!